Ska du ge dig ut på vattnet för första gången med din SUP? Då har vi en smart 9 stegs guide på hur du enkelt kommer igång första gången.

Paddla för första gången - 9 steg


1. Lägg brädan i vattnet. Här är det en fördel om du har en brygga att börja ifrån, men det går också bra att starta från en strand i knädjupt vatten.

2. Ställ dig på knä på brädan med paddeln i händerna. I början kan det vara bra att ha händerna på brädan för att enklare hålla balansen. Känn efter hur balansen känns och när du känner dig säker kan du lyfta händerna från brädan.

3. Dags att börja paddla. Stå kvar på knä och ta ditt första paddeltag. Sätt ner paddeln en bit fram och dra den bakåt i vattnet. Ta ett par paddeltag och känn efter hur brädan reagerar.

4. Testa att stå upp. När du testat på att paddla på knä och känner dig bekväm med att vara på brädan i vattnet är det dags att ställa dig upp. Placera händerna på brädan och ställ dig försiktigt medans du har stöd med händerna. Det kan vara enklare att sätta ner en fot i taget på brädan.

5. Ställ dig i rätt position. Ställ dig med axelbrett isär med fötterna och res dig upp med näsan framåt. Håll en låg tyngdpunkt genom att ha lätt böjda knän och rak rygg. Genom att hålla den här positionen bör du känna dig rätt stadig på brädan.

6. Dags att börja paddla, igen. I början är det bra att börja med att ta 1-2 paddeltag per sida. Ju långsammare brädan glider fram i vattnet desto färre paddeltag kan du ta på en sida innan du måste byta för att hålla kursen framåt. När du fått upp farten kan du ta 5-6 paddeltag per sida innan du måste byta.

7. Ta rätt paddeltag. Många nybörjare använder bara armmusklerna när de paddlar, vilket snabbt blir ganska jobbigt. Sätt paddeln så långt fram som möjligt och använd den nedre armen för att dra paddeln bakåt mot överkroppen. Stanna ditt paddeltag när paddeln kommer i nivå med fötterna. På så sätt använder du hela din bålstyrka i paddeltagen och inte bara armstyrkan.

8. Utveckla din paddelteknik. När du börjat känna dig van vid att stå upp och paddla är det dags att avancera. Genom att använda samma teknik som vid längdskidåkning och föra fram en fot vid varje paddeltag kommer du längre fram med dina paddel och får längre tag.

9. Juste, du kanske vill kunna svänga också. Ju närmare brädan du tag dina paddeltag desto rakare kommer du glida genom vattnet. För att svänga tar du därför dina paddeltag längre ut från brädan. Tar du dessutom dina paddeltag i en bågrörelse från brädan utåt och sedan tillbaka in mot brädan kommer du göra en mer kraftig sväng.