Stand Up Paddle tog Sverige med storm under 2018 och sporten vi är säkra på att sporten kommer växa ännu mer under 2019. SUP som det också kallas är en motionssport som också kan ge en väldigt rogivande känsla till utövaren.

Stand Up Paddle står du på en bräda som liknar en vindsurfingbräda, men istället för att låta vinden dra dig fram med hjälp av ett segel så paddlas brädan framåt med hjälp av en paddel. Sporten kan utövas i alla typer av vatten, hav, sjöar och även i forsar. Men som nybörjare är det en bra idé att börja i en mindre sjö eller en vik med lugnt vatten.

Vad behöver man då för att börja med SUP?

För att komma igång med Stand Up Paddle behöver man självklart en SUP-bräda. Det finns både uppblåsbara brädor som passar utmärkt för nybörjare och lite lugnare vatten eller hårda brädor i glasfiber som lämpar sig för den lite mer erfarna paddlaren som vill kunna surfa på vågorna. En stor fördel med den uppblåsbara brädan är också att den enkelt kan tömmas på luft och packas ner i en väska. Både enkelt att ta med sig och förvara när den inte används.

Utöver en bräda behövs även en paddel och en så kallad leash, vilket är en fångrem för brädan som du spänner runt benet. Vilket gör att om du trillar i vattnet kommer inte brädan flyta iväg utan stannar i din närhet.

Är det badtemperatur i vattnet kan man paddla i helt vanliga badkläder. Men vill man kunna paddla under vår och höst kan det vara klokt att investera i en våtdräkt. På så sätt förlänger man paddelsäsongen med flera månader.

Är det dyrt att börja med Stand Up Paddle?

Allting är relativt, men att börja med SUP är relativt billigt. Begagnat kan man hitta utrustning för 1500 - 2000 kr. Eller om man vill köpa nytt har vi på Supstop.se bra nybörjar paket från 4000 kr. Är man inte helt säker på att SUP är rätt sport kan man alltid hyra utrustning för att prova på. Det finns många ställen runt om i landet där man kan hyra utrustning för 400 - 500 kr för en dag. Vilket är perfekt för dig som vill prova på innan du köper din utrustning.

Paddla som träningsform?

Många väljer att börja med SUP för att de vill kombinera nytta med nöje. Att stå på en bräda och paddla är en helt fantastisk träningsform. Att glida fram ljudlöst över vattnet är en fantastisk känsla och ett härligt break från den hektiska vardagen. Samtidigt tränas både balansen och musklerna i kroppen när man står och paddlar. En annan träningsform som blivit väldigt populär att utföra på SUP-brädor är yoga. Inte bara att det är en fantastisk känsla att göra yogaövningar flytandes på vattnet utan också för att det ger en extra utmaning för balansen.

Tre tips från oss på Supstop.se

1. Vårt nybörjarpaket är ett perfekt paket för dig som vill börja paddla. Allt du behöver för att komma igång ingår i paketet till ett väldigt förmånligt pris.

2. Börja alltid i lugnt vatten. Även om det kan locka att ge sig ut på stora vida havet är det klokt att börja på lugnt vatten en vindstilla dag.

3. Använd flytväst. Flytväst är den absolut bästa livförsäkringen man kan köpa om man ska vara ute på vattnet. Vi rekommenderar alla som ägnar sig åt Stand Up Paddle att använda flytväst.