Först och främst måste du ta reda på vad du vill använda din SUP till. Långa smala brädor är konstruerade för att gå snabbt, men blir väldigt instabila medans kort och breda brädor är utformade för att paddlas i vågor. Förutom Race och Wave SUP’s finns det Allround samt Touring SUP’s, som är de mest sålda modellerna. Här får du brädor som kan användas till allt och kan ge riktigt många timmar av nöje på vattnet.

Volymen på brädan är det som avgör hur mycket den kan belastas och ställs därför i relation till paddlarens vikt. Det är därför det är viktigt att du inte väljer ett för liten bräda eftersom det kommer att förstöra upplevelsen av din paddling om du ständigt känner att du är på väg att sjunka. Följa alltid den rekommenderade maxvikten för paddlaren som anges på alla brädor. Om du inte överskrider detta, är du säker på att du får en bräda med tillräcklig flytkraft för dig, vilket gör att brädan beter sig stabilt i vattnet och håller den prestandan som utlovas.

Allround SUP

En Allround SUP är konstruerad för att prestera bra under alla förhållanden. En Allround bräda är vad vi rekommenderar att alla börjar med, eftersom det ger möjlighet att testa alla aspekter av sporten. En Allround bräda har en bred och stabil konstruktion, som samtidigt ger en bra styrförmåga. Tack vare den höga stabiliteten kan en sådan bräda också användas i små vågor och användas av hela familjen till nöje såväl som träning. Tänkt dock på att välja rätt storlek på din Allround SUP, välj hellre en för stor bräda för att vara på den säkra sidan. Ju större bräda du väljer desto mer stabilitet får du. Om du vill ta med dig ditt barn på brädan, bör du välja en SUP som är så stort som möjligt, eller överväga att gå över till en Touring SUP. Så en Allround SUP är vad alla borde börja med och kommer garanterat ge många timmar nöje i vattnet. En Allround SUP passar lika bra att ha med sig ombord på båten, ute i sommarstugan eller ta med sig ut till sjön bara över dagen.

Touring SUP

En Touring SUP är ofta lite smalare än ett allroundbräda, vilket gör att du kan paddla i högre hastigheter. Med en Touring bräda får du den perfekta kombinationen av god stabilitet och höga hastigheter. Tack vare den goda stabiliteten har du också möjlighet att ta ditt barn ut på brädan om du väljer en Touring SUP som klarar det viktmässigt. Touring brädor är styvare och längre än Allround brädor, vilket gör att du kan paddla snabbare men med god stabilitet. En Touring SUP passar dig som vill göra paddlandet till en sport, vilket också är en otroligt bra träningsform för hela kroppen.

Race SUP

En Race SUP är den smalaste och längsta modellen av SUP’s och är framtagen för erfarna paddlare som vill komma upp i riktigt höga farter. En Race SUP rekommenderas inte till nybörjare då den långa och smala konstruktionen gör brädan svår att hålla balansen på och den påverkas kraftigt även av små vågor. Men som erfaren paddlare är en Race SUP en riktigt rolig utmaning och en fantastisk bräda som kan uppnå otroliga hastigheter med rätt teknik. Race SUP’s används ofta av Downwinders på västkusten, där ett långt avstånd kombineras med vind och vågor i rätt riktning.

Wave SUP

En Wave SUP eller Våg SUP som det heter på svenska är kortare och bredare än vanlig Allround SUP. Det gör den är mer lättmanövrerad i vågorna och ger god balans även när det gungar, vilket gör att du kan surfa runt på vågorna i havet. Det kan liknas mycket med en vanlig surfbräda, men att du istället för att paddla dig fram med händer och fötter tar dig fram med paddeln ståendes. Med en Wave SUP får du den magiska kombinationen av vågsurf och paddling. Dock rekommenderar vi endast att du ger dig på detta om du redan har erfarenhet av SUP’s och känner för att ta dig an en utmaning.

Uppblåsbara eller solid SUP?

Med en SUP får du en fantastisk kombination av nöje och träning. Ta långa paddelturer eller flyt med och lek i vågorna. Fördelarna med en uppblåsbar bräda är att den kan packas ihop och tas med varsomhelst i en ryggsäck, oftast väger de inte mer än 8-10 kg när de är ihoppackade. De uppblåsbara brädorna har blivit så pass bra de senaste åren att de nästan är omöjligt att känna skillnad mellan en uppblåsbar och solid SUP när man är ute och paddlar. Dessutom tar det bara 10 min att pumpa upp brädan, vilket gör att du snabbt är ute i vattnet när du önskar. De är även tillverkade i riktigt bra material som gör dem väldigt hållbara och inte spricker som många fruktar.

Vi rekommenderar en uppblåsbar bräda till alla som vill börja med SUP och till alla som vill kunna både förvara och ta med sig sin bräda vart som helst.

En solid bräda kan vara ett bra alternativ för dig som är riktigt duktig på att paddla och söker den ultimata känslan. Dock bör man bo nära vattnet eller ha en stor bil att kunna transportera den i, de tar mer plats än man tror.